en bra grund
När vi flyttade till huset 2014 bestod trädgården till övervägande del av gräsmattor, asfalt, stora syrener, fruktträd, oxelallé, bärbuskar och uppvuxna häckar i tomtgränserna. I trädgården fanns med andra ord en grön inramning av många stora träd, men inte så mycket mer i marknivå annat än gräsmattan och ett par buskar och enstaka perenner. Trädgården som den ser ut idag har tillkommit de senaste åren och vi tycker att 600 kvadratmeter har växt.
en steg i taget
Under de åren som vi har utvecklat trädgården har olika ”rum” tagit form. Det har inte funnits någon designplan, utan rummen har kommit till allt eftersom behoven uppstått. Vi ser trädgården som en målarduk för kreativitet, en förlängning av vardagsrummet och framförallt återhämtning.
Det första vi gjorde var att dränera om huset och då passade vi på att byta ut asfalten mot gårdsgrus och kullersten på uppfarten. Huvudentrén var lite gömd och glömd, men vi lyfte fram entrén med hjälp av att bredda gången på framsidan av huset och sätta upp ett plank för att dölja groventrén. Rumsmiljön vid entrén är städsegrön med formklippta buxbom, idegranar, murgröna, storbladig klätterbenved och ilex.
sittplatser
Under åren har vi också jobbat med tre olika sittytor i trädgården. Först anlade vi en liten stensatt uteplats vid carporten, bästa stället för skydd av nordlig vind när vårens strålar tittar fram. Runt vårt sommarrum har vi byggt en altan som är indelad i två rum, en loungebrygga och en solsida. Altanen är avgränsad med en avenbokshäck, miskantus, perennrabatt och en sommarrabatt som flankeras av en låg buxbomhäck. På altanen har vi perenner och sommarblommor i krukor, fikonträd och små blickfång.
NATURLIG SKUGGA
Vi har behållit alla friska träd, för träden är fyller en viktig funktion för fågellivet och ger tak med skyddande skugga på sommaren. Höga träd ger också en balans till vårt hus på 1,5 plan. Vår huvudentré ramas in av två jättestora klibbalar. Längs med uppfarten står en rad med oxlar och idegranar. Äppel- och fruktträden som finns utspridda i trädgården är snart 100 år, men de ger fortfarande ganska rikliga skördar. Vi har även en ståtlig lärk på tomten, som fäller sina barr på hösten. För att nästa generation ska kunna njuta av träd, så är planen att vi ska plantera nya träd.
ODLING
Från start har vi haft intresset för att odla ätbart i liten skala, så vi har fyllt pallkragar med kryddväxter, potatis, morötter, rädisor m.m. Pallkragarna har fyllt sitt syfte att väcka odlingsintresset, men för ett par år sedan valde vi att bygga upp en mer permanent köksträdgård i söderläge. Köksträdgården placerades i en grusad cirkelform, med tre platsbyggda svarta lådor. Köksträdgården avgränsas delvis av en avenbokshäck som ger skydd för västkustvinden.
Det senaste projektet var att bygga ett växthus i söderläge. Varje 9,6 kvadratmeter fyller vi med bland annat tomater och en odlingsbänk som huserar sådder efter årstid.
för sinnet och djurlivet
Här och var i trädgården finns det små vattenblänk, dessa har tillkommit med åren, för det gillar både vi och djurlivet. Två mindre fontäner lugnar själen med sitt porlande ljud, nära våra sittplatser. Och för att gynna våra insekter lite extra har vi byggt ett insektshotell av ett gammalt miniväxthus. Vi låter också det vara lite ostädat under buskarna, för där trivs igelkotten som allra bäst.